Koristi pametnih zgradb

2018-05-24

Naj vam ETOS Solutions pomaga pri grajenju pametne zgradbe in vam s tem doprinese veliko koristi predvsem v smislu zmanjševanja viška (odpadki, poraba elektrike, gretja, hlajenja …) in s tem zmanjševanja stroškov.

Nekaj koristi je očitnih in splošnih, nekaj pa jih je prav posebnih, na katere marsikdo sploh ne bi pomislil.

Nekatere potencialne prednosti, ki jih pametne zgradbe prinašajo, so:

Dolgoročni najemniki: bolj, kot bo najemnikom udobno, več verjetnosti je, da bodo tam ostali dlje, oziroma se ne bodo imeli namena seliti. Pametne zgradbe pri tem pomagajo upravitelju in zagotavljajo optimalno okolje (toplota, stroškovno prijazna poraba …)

Hitrejša povezava: pametne zgradbe lahko opremite z internetom velike hitrosti in glasovnimi ukazi. Ker podjetja vse bolj zanašajo na internet, bi povečanje hitrosti lahko pomenilo povečanje proizvodnje in prihodkov.

Samonadzorovanje: pametne zgradbe so oblikovane tako, da zbirajo podatke in jih ob enem pregledujejo in nadzorujejo. Če se pri tem pojavi kakšna težava, javijo napako oziroma najdejo izvor te napake in jo skušajo popraviti. Torej, na primer, če se pokvari dvigalo, bi zgradba lahko našla izvor težave, se samo-diagnosticirala in komunicirala z ustrezno organizacijo, da se dvigalo popravi.

Udobnost: pametne zgradbe se prilagajajo načinu življenja ljudi v njej. Imajo nadzor nad ogrevanjem, prezračevanjem, klimatizacijo in razsvetljavo, zapomnijo si urnike tistih, ki upravljajo te sisteme, z namenom optimizacije udobja vseh v pametni zgradbi.

Povečana varnost in zaščita: Vse bolj pomembno je, da se ljudje počutijo varne na delovnem mestu, še bolj pa v svojem domu in pametne zgradbe lahko pomagajo pri teh prizadevanjih. Vzemimo, na primer, položaj v kateri se prižge požarni alarm. Pametna zgradba lahko zazna dim, obvesti osebe v zgradbi naj jo evakuirajo, obvesti pravilne ustanove (gasilci, policija …) in pripravi strukturo za zmanjšanje širjenja tveganja.

Velika količina podatkov: pametne zgradbe omogočajo lastnikom vpogled v veliko količino podatkov in s tem pomaga pri odločitvah glede operacijskih stroškov. Te podatki se posredujejo omrežno središče, kjer se nastavijo ustrezne spremembe.    

Pametna zgradba – zelena zgradba: Z zmanjšano porabo energije pride do optimalnega vpliva na okolje. Sposobnost prilagajanja porabe energije, ki jo je treba uporabiti le po potrebi, pa tudi možnost namestitve energije, ki jo je mogoče ponovno uporabiti, zmanjšuje potrebo po gorenju fosilnih goriv. (Tracy, 2016)

ETOS Solutions smo strokovnjaki z dolgoletnimi izkušnjami razvoja programskih rešitev po meri, sistemske integracije, grajenja poslovnih modelov in implementacije. Smo inovator na področju razvoja digitalnih vmesnikov za sistemsko integracijo in gradnje interoperabilnih podatkovnih omrežji.

Glavni produkt podjetja je ETOS Smart Buildings Platform, ki temelji na naših lastnih rešitvah za vodenje uporabnikov, vzdrževanje stavb, elektronsko odločanje o naložbah, masovni obračun z možnostjo vodenja plačil na več uporabnikih po različnih ključih delitev. Preko digitalnih vmesnikov povezujemo IoT naprave in ETOS programske rešitve v interoperabilno omrežje, ki odgovarja različnim potrebam na trgu.  Če se želiš pridružiti mladi, kreativni in inovativni ekipi tudi ti klikni tukaj